Kasvatus

Gayaneh-kasvatus on ollut ja on pienimuotoista, harkittua toimintaa – jo vuodesta 1979. Kaikessa toiminnassa noudatetaan kansainvälisen FIFe-kissaliiton ja sen alaisten Suomen Kissaliiton ja Suomen Ragdoll- kissayhdistyksen ohjeita, velvoitteita ja suosituksia. Pyrin osallistumaan alan seminaareihin ja koulutustilaisuuksiin, kuten Kissaliiton terveyspäiviin. Ragdoll-seminaareihin, joissa keskustellaan rotua koskettavista ajankohtaisista asioista, olen osallistunut 13.1.2007, 12.9.2015 ja 9.12.2017 (eli aina kun niitä on järjestetty). Pennut kasvavat tärkeänä ja rakastettuna osana perhettä ja saavat parasta mahdollista huomiota ja huolenpitoa. Ne syntyvät ja kasvavat pääsääntöisesti kotonamme. Vuoteen 2019 mennessä 5 pentuetta on syntynyt sijoituskodissa. Sellaisesta yhteistyöstä on tullut mainioita kokemuksia kun olemme yhdessä jakaneet pentujen kehityksen seuraamisen. Kasvatuskissan sijoittaminen toiseen perheeseen on hyvä keino pitää oman kodin kissamäärä riittävän pienenä, koska kissojen onnellinen, stressitön elämä on hyvin tärkeää. Jos olet kiinnostunut yhteistyöstä sijoitusjärjestelyn puitteissa, lue Kissaliiton sijoituskissaopas ja jos tällainen yhä kiinnostaa niin ota yhteyttä ja jutellaan lisää. Sijoituskotina toimiminen on hyvä tapa tutustua siihen mitä rotukissakasvatus käytännössä tarkoittaa.

Ragdollia ei suositella ainoaksi lemmikiksi jos se joutuu olemaan paljon yksin. Tällaisessa tapauksessa kannattaa ottaa suosiolla kaksi kissaa.

Ottaessasi kissan sitoudut siihen pitkäksi aikaa, sillä se saattaa elää hyvinkin yli 15-vuotiaaksi.

Huom! Tunnista pentutehtailu.

Pentu meiltä?

Kissanpentu on valmis uuteen kotiin aikaisintaan 14 viikon ikäisenä, jolloin se on madotettu, rokotettu, käynyt eläinlääkärin tarkastuksessa ja mikrosirutettu. Lemmikkitasoiset pennut varhaiskastroidaan/-steriloidaan. Kissanpennulla on Suomen Kissaliiton (FIFé) rekisterikirja ja eläinlääkärin kirjallinen todistus. Uuden kissanpennun omistaja saa sekä suulliset että kirjalliset hoito-ohjeet, parhaan mahdollisen tiedon pennusta, sen terveydestä ja luonteesta sekä sukutaustasta. Pennun mukana tulee paitsi Suomen Kissaliiton rekisterikirja, Kissanomistajan opas, Gayaneh-kissanhoito-opas ja yhdessä allekirjoittamamme kissakauppasopimus myös ns. eloonjäämispaketti eli Musti ja Mirri -reppu ja Hill’s-kassi, mukana lisää kissaoppaita sekä ruokanäytteitä, kissanhoito-oppaita ja tarvikkeita, kuten ruokakuppi ja hiekkalapio. Sekä ns. lemmikkitasoisten että mahdollisten näyttelytasoisten pentujen hinta on 900 €. Lemmikkitasoisuus tarkoittaa että pennulla voi olla esim. värivirhe, kuten värillinen laikku alueella, jonka kuuluu olla valkoinen. Varhaiskastroinnin ja -steriloinnin hinta lisätään pennun kauppasummaan. Sijoituskissan hinta on 500 €, minkä palautan sitten kun kissaa on kirjallisen sopimuksen mukaisesti käytetty kasvatukseen ja silloin se siirtyy sijoituskodin omistukseen. Kasvatustasoisen kissan voin harkinnan mukaan myydä ainoastaan kasvattajalle, jolla on Suomen Kissaliiton rekisteröimä kasvattajanimi. Kasvatuskissan hinta katsotaan tapauskohtaisesti. Kesään 2019 mennessä kolme Gayaneh-kissaa on luovutettu kasvatuskäyttöön toisille kasvattajille Suomessa. Kun olet käynyt katsomassa pentuja ja olemme siis tavanneet, voit varata pennun maksettuasi varausmaksun 350 euroa/pentu. Se tietenkin huomioidaan kissan lopullisessa hinnassa. Jos ostaja peruu kaupan, en ole velvollinen palauttamaan varausmaksua. Mikäli joudun jostain syystä perumaan kaupan (mitä ei ole tosin vielä koskaan tapahtunut), varausmaksu palautetaan. Kahden pennun ostajalle tulen yhteishinnassa hieman vastaan. Onkin suositeltavaa ettei ragdollia oteta ainoaksi lemmikiksi, koska ne ovat hyvin seurallisia ja kärsivät yksinäisyydestä. Rodunomainen sosiaalisuus tulee jopa paremmin esille, kun ragdolleja on useampi kuin yksi. Kaksi pentua samasta pentueesta on loistava tapa saada jo valmiiksi toisilleen tutut kissakaverukset ja tällaisesta järjestelystä onkin saatu jo useita mahtavia kokemuksia. Pennuilla on 2 vuoden takuu: mikäli kissa kuolee perinnöllisen sairauden vuoksi ennen kahden vuoden ikää, korvaan kissan antamalla uuden pennun tilalle ruumiinavausraporttia vastaan sitten kun pentuja jälleen on.

Meillä ja sijoituskodeissa pennut elävät osana perhettä eli ne sosiaalistuvat ja tottuvat käsittelyyn. Täällä kotonamme Lahdessa kasvavat pennut oppivat elämään myös koiran kanssa talon suomenlapinkoira Joikun ansiosta. Pentua hankkiva on luonnollisesti velvollinen kertomaan rehellisesti siitä millaiset olosuhteet tällä on tarjota kissalle ja on valmis kissakauppaan, josta tehdään ja yhdessä allekirjoitetaan Suomen Kissaliiton myyntisopimus. Lupaavalta vaikuttavan, mahdollisesti näyttelytasoisen kissan hankkijalle annan apua, tukea ja neuvoja sekä tarjoan Eteläisen rotukissayhdistyksen (ERY-SYD) jäsenyyden yhdeksi vuodeksi. Takeita näyttelymenestyksestä on mahdotonta antaa. Mahdollinen menestys on monen tekijän summa: eri tuomarien mieltymykset, keitä sattuu olemaan kulloinkin kilpakumppaneina jne. Joka tapauksessa näyttelyharrastus on mukava tapa tutustua muihin kissoista tykkääviin ihmisiin, nähdä rotukissoja ja oppia niistä paljon lisää. Lemmikkitasoisena myyty kissakin voi osallistua näyttelyihin, mikäli sillä ei ole sertifikaatin evääviä virheitä (esim. värivirhe) ja siitä kehittyy kaunis, rodunomainen kissa – mikä voi olla ihan mahdollista. Ragdoll kehittyy nimittäin hitaasti eikä kokenutkaan pysty aina ennustamaan pikkupennusta millaiselta se näyttää aikuisena, mitä se on aikaisintaan 3 vuoden ikäisenä.

Rahaa ajatellessa kannattaa muistaa, että ostohinta on vaatimaton osa kaikista niistä kustannuksista, joita kissan elinkaaren aikana syntyy ruokinnasta, madotuksista, rokotuksista ym. hoidosta. Huomaa myös se että uuden omistajan ei tarvitse rokotuttaa kissanpentua ennen kuin vasta vuoden kuluttua seuraavan kerran (ja sen jälkeen 3 vuoden välein) eikä lemmikkitasoisen pennun osalta huolehtia kastroinnista/steriloinnista.

Miksi rotukissa maksaa?

Pentujen hoito on yllättävän arvokasta, mutta itse asiassa menot alkavat jo kauan ennen kuin pennut edes ovat syntyneet. Tässä muutamia peruskuluja: kasvatustasoisen naaraskissan hankinta, hoito ja eläinlääkärikulut (kasvatuskissalta testataan vähintään veriryhmä ja FeLV/FIV), astutusmaksu uroksen omistajalle, pentujen rekisteröinti Suomen Kissaliittoon, rokotus kahdesti ja mikrosirutus – puhumattakaan ruuan ja hiekan valtavasta määrästä etenkin pentujen kasvaessa. Kasvatus on kiehtova harrastus, mutta ei todellakaan mikään rahasampo. Hyvä jos pääsee edes omilleen. Näin ei välttämättä käy, ei varsinkaan jos jostain syystä tulee odottamattomia, ylimääräisiä eläinlääkärikuluja.